Речник

Тъкан - Телесната тъкан е създадена от групи клетки, които имат конкретна задача, напр. защитават тялото от инфекция, осигуряват движението или натрупването на мазнини.

Колаген - Естествен протеин, който се намира в много тъкани на тялото, напр. сухожилия, връзки и кожа, който осигурява стабилност, еластичност и флексибилитет.

Диабет - продължително състояние, причинено от високото ниво на глюкозата (кръвната захар) в кръвта. .

Лента - когато изглежда като че ли кожата е теглена отвътре.

Получаване на ямки - малки, но дълбоки ямки на кожата, което е следващия признак на болестта на Дюпюитрен и е причинено от свиване на влакната на съединителната тъкан.

Обща анестезия - тип анестезия (лекарствено-индуцирана загуба на чувствителност). Използва за лечение на болка по време на ирургическата операция. Общата анестезия причинява загуба на съзнанието, така че операцията може да се извърши без болка или стрес.

Локална анестезия - тип болкоуспокояващо лекарство, което се използва по време на някои хирургични процедури с цел да обезболи зоната на органа, където се извършва операцията..

Присаждане на кожа - Здрава кожа от друга част на тялото се отстранява и се пренася в раната на ръката.

Сухожилия - Твърди ленти от мека, бяла и еластична тъкан.

Антиконвулсанти - използват се за лечение на гърчове при хора с епилепсия.

Фасциектомия - Една от възможностите за лечение на контрактура на Дюпюитрн е съединителната тъкан, която причинява контрактурата да бъде напълно отстранена (обикновено при леки контрактури).

Фасциотомия - Една от възможностите за лечение на контрактура на Дюпюитрен, при която съединителната тъкан, предизвикваща тази контрактура, напълно се прерязва за отстраняване на напрежението (обикновено при леки контрактури).

Колегеназа клостридиум хистолитицум - нехирургично лечение, при което ензимите се инжектират директно във връзката, която предизвиква контрактурата. Тези ензими разтварят колагена и прекъсват лентата.

Радиотерапия - Общо понятие, което означава каквато и да било енергия, която се разпространява било то като вълна или като частица. При радиотерапията, засегнатата ръка се поставя под RTG или под електронен лъч и мястото на дланта се облъчва. Това се повтаря няколко дни един след друг.

Шина - пластмасово или дървено помагало, което се използва за фиксиране на пръста. При контрактура на Дюпюитрен шината може да се използва след хирургическа операция или нехирургическо лечение, като помощно средство при доизлекуването на пръста.

Стероидна терапия - Лечение на базата на синтетични хормони.

Метакарпофалангални стави - Стави, намиращи се в основата на пръстите.